Spar på vandet
2023 priser

1 m3 (1000 l.) vand koster ca.  19,21 kroner incl. statsafgift & moms. Hertil kommer målerafgift og fast afgift på 12,50 kroner (ved årligt forbrug på 100 m3), hvilket giver en samlet pris på 31,71 kroner pr. m3
Vandafledning koster ca. 51,75 kroner pr m3

Hver gang, du sparer på vandet, er du med til at sørge for, at vi også har rent grundvand i fremtiden. Det er godt at tænke på, hver gang man tænder for vandhanen - både på badeværelset, i køkkenet.

Vandspild er overflødigt forbrug, som ingen har glæde af. Det drejer sig om alt fra dryppende vandhaner til utætte installationer. Desværre er de sidste både de sværeste at opdage og de mest kostbare, fordi det ofte drejer sig om enorme mængder vand fra selv en lille sprække.

 Du sparer ikke kun penge, men gavner også miljøet, hvis du følger disse otte enkle råd.

 

1. Luk for vandet når du børster tænder, og når du sæber dig ind i badet.

2. Tag kortere bad. Et bad koster incl. afgifter og opvarmning af vandet ca. 3,00 kr i minuttet, så på årsbasis kan det let løbe op. I gennemsnit tager vi bad i otte minutter. Er der fire i familien, og hver skærer badet ned til fem minutter, så er gevinsten, ifølge beregninger udført af Københavns Energi, en besparelse på ca. 4.500 kr. om året. Et badeur/minutur kan hjælpe med til at nå målet.

3. Med en sparebruser kan du reducere vandforbruget med op til seks liter vand i minuttet. Med sparebruseren sparer du både på vandforbruget og udgiften til opvarmning af brusevandet.

4. Har du et toilet, der løber, så få det fikset, for det kan være dyrt. Kalkaflejringer i kummen, syden i rørene og uro i vandoverfladen er tegn på, at der er noget galt. Få det repareret straks – et løbende toilet kan spilde over 100 liter vand i døgnet.

5. Monter luftblandere på dine vandhaner. Det nedsætter vandforbruget med ca. 25 procent og en luftblander koster kun ca. 25-35 kr.

6. Vask op i en balje og ikke under rindende vand.

7. Undlad at vande græsplænen. Den kan sagtens klare sig en hel sommer uden vanding.

8. Vask bilen med en spand – ikke med haveslange – og drop karbad, pool og spa. Små børn bades i en balje.

Fakta

En parcelhus-familie på to voksne og to børn bruger pr. år ca. 100 m3 vand, hvilket beløber sig til ca. 8.160 kr. pr. år, incl.  fast afgift, statsafgift, afløbsafgift og moms. Hertil kommer prisen for opvarmning af vand, til bad, opvask, rengøring m.m.